Matilda af Hällström Ehdolla Euroopan parlamenttiin

Oodi Euroopalle

Eurooppalaisuus on enemmän kuin Euroopan unioni. EU on 28 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto. Kun puhutaan EU:sta monelle tulee mieleen Brysselin harmaat rakennukset, komission virkamiehet tai EU-neuvoston päätöslauselmat. Ne ovat olennaisia rattaita EU-koneistossa, mutta eurooppalaisuus on paljon enemmän.

Eurooppalaisuus on idea rauhasta sotien jälkeen. Se on idea yhteisestä maanosasta, jota ei voida jakaa kahtia - ei muurilla eikä politiikalla. Eurooppalaisuus on Berliinin muurin murtuminen ja Itä- ja Länsi-Saksan yhdistyminen. Se on demokratian voitto Itä-Euroopan kommunismia ja  Etelä-Euroopan diktatuureja vastaan. Eurooppalaisuus on Suomelle valinta kuulua läntiseen arvoyhteisöön. Eurooppalaisuus on vapautta.

Euroopan unioni on 1900-vuosisadan paras poliittinen idea. EU:ssa yhdistetään eurooppalaisuuden parhaita ominaisuuksia. EU edistää eurooppalaisuutta. Kiitos EU:n voimme liikkua vapaasti, tehdä kauppaa ja elää turvassa.

Vaalien alla olemme keskustelleet taloudesta, maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksesta. Mielestäni kaikki kiteytyy kahteen asiaan: turvallisuuteen ja vapauteen.

EU:n tulee taata kansalaisilleen turvaa sodasta ja levottomuuksista, ihmisoikeusloukkauksista ja vainosta. EU:n on tehtävä kaikkensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, sillä sen vaikutukset ovat ihmisille vaarallisia.

Vapaus kuuluu EU:n perusoikeuksiin. Ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja demokratia kulkevat käsi kädessä yksilön vapauden kanssa. Yhteisiä arvojamme on puolustettava kaikissa tilanteissa. Tämä luo parhaat edellytykset vapaudelle.

Olen ehdolla Euroopan parlamenttiin, koska haluan EU:n, joka luo turvaa ja vapauttaa kansalaisilleen. EU, joka on suurissa asioissa suuri ja pienissä asioissa pieni. Se tarkoittaa parempaa sääntelyä ja vähemmän byrokratiaa - lisäarvoa kansalaisille ja leveämmät hartiat jäsenmaille.

Eurooppalaisuus ei ole sama kuin EU, mutta EU on se paikka, jossa voimme parhaiten puolustaa sekä edistää ideaa eurooppalaisuudesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Siispä työhön, sen hyvän takia, joka olemassa, ehkä selkeän kiistattomasti, tai anakin varteenottavuus riittävää.

Näin varmaan toimii positiivisuus, kunnes se ei jossain enää toimi, jolloin auttaa lisäduunit, positiivisuudessa.

Tulee mieleen lyhyen peiton dilemma. Ehkä sitä peittoa ei ole riittävästi, joille oodi soi.

Vaikka on kivoja asioita, kuten vapaa liikkuvuus, kaupankäynti, ... niin välineinä nämäkin voivat ilmetä kielteisesti, myös kokonaisuuden tasolla. Sinänsä hyvät, eikä välttämättömätkään, ole todellisuutta miten vain, eikä edes hyvää, miten vain.

Koukkua on kivempaa tarjota, sopivasti varustaen, kuin ryhtyä irroittamaan sitä leuoista, jne.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”Freiheit und Sicherheit” on Saksan CDU:n periaateohjelma, joka hyväksyttiin Hannoverissa vuonna 2007. Nykyään keskustelu on enemmänkin ”Freiheit oder Sicherheit”, vapautta vai turvallisuutta.

Suomessa toisella poliittisella laidalla ollaan innokkaita rajoittamaan sanavapautta joidenkin valtaväestöstä jossakin suhteessa erottuvien ihmisten turvaamiseksi (vaikka asianomaiset itse eivät välttämättä tällaista turvaa kaipaa). Jotkut haluavat rajoittaa ihmisten liikkumisvapautta luomalla ”turvallisia tiloja”, joissa ei oleskele ketään heidän kanssaan mahdollisesti erimielisiä (vaikka ”safe space” on alun perin tarkoittanut jotakin ihan muuta).

Ehdokkaan omassa poliittisessa viiteryhmässä halutaan rajoittaa ihmisten yksityisyyden suojaa ja oikeutta omiin tietoihinsa turvallisuusuhkien vuoksi ja ehkä sen takia, että jotkut voivat suuresti hyötyä taloudellisesti siitä, jos kaikkien ihmisten kaikki tiedot ovat vapaasti saatavilla ja myytävissä.

Kehitys menee enemmän siihen suuntaan, että turvallisuuden takia on vähemmän vapautta. Ilman kriittistä punnintaa ensinmainittu voittaa periaatteessa aina, koska aina voidaan sanoa, että ilman turvallisuutta ei ole mitään muuta, kun kaikki kuolevat (ennenaikaisesti) tai yhteisö lakkaa olemasta. Sitten kun on täydellinen turvallisuus, sitten ei ole enää mitään turvaamisen arvoista, ja kehitys lähtee toiseen suuntaan, jossa ihmiset vaativat ja ottavat lisää vapauksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset