Matilda af Hällström Ehdolla Euroopan parlamenttiin

Hallitusneuvottelijat - älkää unohtako EU-ulottuvuutta ministerivalinnoissa!

1999, 2006 ja 2019. Mikä näitä vuosia yhdistää?

Vastaus: Suomen EU:n puheenjohtajuus - Suomen mahdollisuus vaikuttamaan.

Tämä on Suomen kolmas EU-puheenjohtajuus. Vuoden 1999 ja 2006 puheenjohtajuudet tarjosivat Suomelle erinomaisen mahdollisuuden profiloitua. Pitää paikkaansa, että Lissabonin sopimuksen myötä puheenjohtajamaan merkitys etenkin ulkosuhteiden koordinaatiossa on vähentynyt. EU-puheenjohtajamaalla on kuitenkin muilla sektoreilla edelleen näkyvä ja merkittävä rooli.

Neuvottelut maamme uudesta hallituksesta ovat alkamassa.  Samalla ryhdytään spekuloimaan nimistä ja salkuista. Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa, että Suomi ottaa 1. heinäkuuta vastaan EU:n neuvoston puheenjohtajuuden puoleksi vuodeksi. Puolivuotiskauden aikana puheenjohtajamaa johtaa puhetta neuvoston kokouksissa kaikilla tasoilla, työryhmistä ministerikokouksiin, ulkoasiainneuvostoa lukuun ottamatta

Jäsenmaiden hallituksen jäsenillä on erityisen suuri merkitys.

Tämän takia ministerivalinnoissa puolueiden on noudatettava tarkkaa harkintaa. Kotimaan kokemus ei riitä. Tarvitaan kansainvälisiä ja kielitaitoisia EU-osaajia, joilla on luontaista arvovaltaa EU-kollegoiden silmissä. Suomella on erinomainen valmisteleva virkamieskoneisto, mutta EU-puheenjohtajuuden takia tarvitsemme myös erityisen päteviä ministereitä.

Viestini Säätytalolle: ministerivalinnoilla on tällä kertaa paljon suurempi merkitys, kuin aiemmin. Muistakaa ottaa huomioon EU-ulottuvuus ministerivalinnoissanne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset