Matilda af Hällström Ehdolla Euroopan parlamenttiin

Nuoria tarvitaan yhteistyössä

Pohjola-Nordenin liittokokous pidettiin 4.-5.5. Tornio-Haaparannassa. Pohjola-Norden edistää pohjoismaista yhteistyötä ja tekee toiminnallaan Pohjoismaita tunnetuksi Suomessa.

Pohjoismainen yhteistyö kohtaa monia haasteita. Kaksi suurinta haastetta ovat jäsenkunnan uudistaminen nuorilla ja uusilla jäsenillä sekä näkyvyyden puute Suomessa. Pohjola-Nordenin jäsenten keski-ikä on melko korkea. Yhdistystoiminnan on vaikea jatkua ilman nuoria ja työssäkäyviä jäseniä.

Toukokuun lopussa käydään EU-vaalit. Tunnetusti nuoret eivät innostu EU-vaaleistakaan. EU-vaaleissa 2014 alle 25-vuotiaista äänesti 10%.

Suomalaiset nuoret suhtautuvat nirsosti yhdistystoimintaan. Nuoret etsivät itselleen mieluisia vaikuttamismahdollisuuksia ja vierastavat sellaista sitoutumista, jota yhdistystoiminta vaatii. Yhdistystoimintaan sitoutumisen sijaan on helpompi sitoutua yhden asian liikkeisiin ja ilmiöihin.

Äänestämistä EU-vaaleissa ei ehkä nähdä riittävän konkreettisena vaikuttamismahdollisuutena.

Tästä huolimatta sekä EU että pohjoismainen yhteistyö vaikuttavat huomattavasti nuorten arkeen. Vapaa liikkuvuus, opiskelijavaihdot ja kesätyömahdollisuudet ovat hyväksi nuorille. Kielitaito ja kansainvälisyys antavat erinomaiset edellytykset työuralla menestymiselle. Nämä asiat näkyvät usein arjessamme ja usein unohdamme sen, mitä kautta nämäkin asiat on mahdollistettu - yhteistyöllä.

Haluan kannustaa nuoria lähtemään rohkeasti mukaan yhdistystoimintaan – se on mainio tapa verkostoitua ja vaikuttaa. Toisaalta tämä on myös yhdistyksien peilin katsomisen paikka. Yhdistys ei ole enempää tai vähempää kuin osiensa summa.

Ja EU-vaaleista. Nuoret ovat aktiivisesti kritisoineet päättäjiä. Ilmastomarssit, kansalaisaloitteet ja somekampanjat ovat hyviä tapoja vaikuttaa. Mutta niin on äänestäminenkin. Ja äänestämällä saat oikeuden valittaa tuloksesta. Älä ota sitä itsestään selvyytenä.

(kirjoitus julkaistu myös Lapin Kansassa 13.5.)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset