Moderaattorit herätkää! Missä on suomalainen väittelykulttuuri?

Suomalainen väittelykulttuuri tarvitsee herätyksen. Olen kyllästynyt vaalipaneeleihin, joissa ei väitellä, eikä keskustella, vaan ehdokkaat saavat vuorotellen esittää omia mielipiteitään. Uskon, että monet kansalaiset ovat myös.

Eurovaaliehdokkaana olen kevään aikana osallistunut erilaisiin vaalitilaisuuksiin ympäri Suomea. 6-8 hengen vaalipaneelit ovat yleisin formaatti. Ehdokkaat istuvat rivissä ja pääsevät yksi kerrallaan vastaamaan kysymyksiin. Aiheet (ja vastaukset) ovat melko tuttuja: ilmastonmuutos (kyllä tarvitaan ratkaisuja EU-tasolla), turvallisuus (syvennetään puolustusyhteistyötä) ja arvot (EU on arvoyhteisö ja arvoista on pidettävä kiinni).

Moderaattorit ovat tiukkoja ajankäytön suhteen: “Ehdokkaat, teillä on 60 sekuntia aikaa”, he sanovat sekuntikello kädessään. Nostan käteni ylös, koska haluan kommentoida demariehdokkaan höpinää EU-verosta. Moderaattori tokaisee, että nyt ei ole aikaa vastapuheenvuoroille vaan on siirryttävä seuraavaan aiheeseen.

Pidän väittelystä. Mutta eihän se ole väittelyä, jos emme saa väitellä. Ei ihme, että äänestysaktiivisuus on alhainen. Ei ihme, että EU on vaikeasti hahmotettava. Tarvitsemme rehellisiä keskusteluita ja kunnon väittelykulttuuria Suomeen. Vastakkaiset mielipiteet ovat olennainen osa demokratiaa.

Moderaattoreilla on todella tärkeä rooli. Heidän on löydettävä erimielisyydet ehdokkaiden välillä ja tuotava ne esille. Heidän tulee näyttää yleisölleen, että ehdokkaiden välillä on eroja ja että nämä jakolinjat ovat paljon moniulotteisempia kuin se, ollaanko EU-myönteisiä vai EU-vastaisia. Jakolinjat koskevat euroalueen kehitystä, EU-verotusta, ilmastonmuutosta ja maahanmuuttoa. Meidän ei tulisi jäädä vatvomaan onko nämä ongelmat olemassa, vaan keskustella siitä, miten nämä ongelmat ratkaistaisiin.

Kun jakolinjat tulevat esille, kansalaiset ymmärtävät, että äänestäminen kannattaa. Sillä äänestämällä vaikutetaan EU:n tulevaisuuteen.

 

matildaafh
Kokoomus

Olen kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri ja väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu