Matilda af Hällström Ehdolla Euroopan parlamenttiin

Manfred Weber - älä alistu Viktor Orbanin pelinappulaksi!

Viktor Orban ilmoitti tänään (6.5.), ettei hänen puolueensa Fidesz enää tue Manfred Weberi EPP:n kärkiehdokkaana. Tämä osoittaa, että kokoomus oli oikeassa alusta asti: Fidesz on erotettava EPP:stä. EPP on kokoomuksen esityksestä huolimatta toiminut Orbanin toiveiden mukaan.

Maaliskuussa EPP:n puoluevaltuusto päätti jäädyttää Fideszin EPP:n jäsenyyden. Kokoomus käynnisti prosessin yhteistyössä ruotsalaisten moderaattien kanssa. Orbanin EU-vastaisen mainoskampanjan seurauksena kokoomus lähetti helmikuussa kirjeen EPP:n puheenjohtajalle, jossa vaadittiin Fideszin erottamista. Jo silloin olisi ollut korkea aika erottaa Fidesz.

EPP:n johto haki puoluevaltuuston kokouksessa kompromissia muun muassa siksi, että EPP ja Manfred Weber pelkäsivät epäonnistumista eurovaaleissa. Kokoomuksen lähtökohta oli, että yhteisestä arvopohjasta, oikeusvaltioperiaatteesta ja sananvapaudesta ei tingitä.

Osallistuin itse puoluevaltuuston kokoukseen. Kompromissiesitys, jossa asetettiin Fideszille kolme ehtoa, tuntui tuolloin voitolta. Fideszin jäsenyys jäädytettiin. Ehdot Fideszille olivat seuraavat: EU:n ja EPP:n vastaisten kampanjoiden lopettaminen, oikeusvaltion palauttaminen ja Keski-Euroopan yliopiston oikeudellisen aseman selvittäminen. Vaikutti kuitenkin jo silloin siltä, että kompromississa oli koira haudattuna: Fideszin edustajat, Viktor Orban mukaan lukien, äänestivät kompromissiesityksen puolesta. Miksi puolue äänestäisi itseään vastaan?

Orbanin tämänpäiväinen ilmoitus osoitti, että Orban on osannut pelata korttinsa oikein. Fideszin jäsenyys EPP:ssä näyttää tulleen tiensä päähän, mutta hinta on ollut korkea. Luottamus EPP:hen on kokenut kova kolauksen. EPP:n arvopohjahan perustuu yhteisiin arvoihin, kuten ihmisarvon kunnioittamiseen, vapauteen, demokratiaan sekä oikeusvaltioperiaatteeseen. Näitä arvoja Fidesz ei tällä hetkellä edusta.

Kun puolue, kuten Fidesz, toimii järjestelmällisesti EU:n perusarvoja vastaan, sen paikka ei enää ole EPP:ssa. Manfred Weberin olisi pitänyt nähdä vaaran merkit, kun kokoomus toi ne esille. Aika näyttää, mutta jos EPP ja Manfred Weber eivät ole valmiita erottamaan Fidesziä tämän tapauksen jälkeen, asia on selvä: Weber on Orbanin pelinappula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kokoomus näyttää peesaavan vasemmistoa ja vihreitä asiassa kuin asiassa. Onnea valitsemallanne tiellä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Tällä menolla kokoomuksen kannatus yhä vain laskee

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut tykkää Orbanista, korruption huipentuma, ja osaa laittaa valtion rahoja omiin ja kavereiden taskuun, ja samalla vainota lehdistönvapautta.

Juuri oikea kaveri persuille, sillä kaikki on sallittua, kunhan ei kulje väärän värisiä ihmisiä kadulla.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Elikkä pitää syleillä koko maailmaa. Aivan sama mitä on valtion velka

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset